YOUR STORY

WE MAKE YOUR STORY Watch Now

YOUR STORY

LPA’s Creative Strategy is built on the premise that a clear brief guarantees greater vision. From the very start of the process an actively collaborative approach to our colleagues and our clients secures greater understanding and respect and ensures relationships and results of the highest possible value. Evolved through dialogue, research, recording and responding, by ‘interrogating’ both the site and our clients, the LPA process offers each project the input of our clients, all the architects in the studio and the supervision of the directors.

The often minimal original brief, what we call ‘the primary/functional requirements’, is a sparse springboard. LPA’s believe this is crucial time to go into greater depth …

LPA abide by a second stage brief which is evolved in close collaboration with the client. Each individual brief is as unique as its source of inspiration is specific. The brief is developed and fine-tuned till it becomes an identifiable ‘Site-Specific-Story’ a ‘Concept Container’ that provides the challenging and creative framework to work within; to push against and to fully explore. This is written up and signed off by the architects, clients and user, before the design process is permitted to begin.

Our responsive, thorough, Creative Strategy demands greater collaboration, investigation and dialogue from LPA, the client, from the space and its context. This guarantees LPA’s clients a bespoke, site-specific result that is recognizably original, intelligently resolved, aesthetic, enduring and valuable.

View our projects

Team

Edward Lipton
Creative Director

Edward Lipton cofounded Lipton Plant Architects with Jonathan Plant in 2002.

As Creative Director he has driven the creative vision of the studio. Most engaged when working on solving problems, Ed’s belief in the power of architecture, his lateral line of enquiry and creative pragmatism steers Lipton Plant Architects in maximising the potential of every brief. His tenacious approach can be seen in action as one of 5 chosen architects in Channel 4’s ‘Ugly House to Lovely House’. Ed led the studio’s widely publicised 2016 RIBA award winning scheme ‘The Bath House Children’s Community Centre’ in Hackney which epitomises LPA’s Creative Strategy.

Edward Lipton

Jonathan Plant
Managing Director

Jonathan Plant cofounded Lipton Plant Architects with Edward Lipton in 2002.

Jonny is Managing Director at LPA and along with his role as an architect, leads the managerial and strategic direction of the business. Jonny has overseen the growth of the business, from a predominantly private residential practice to a multidisciplinary studio, working in the private and public sectors. He thrives in a challenge and particularly enjoys research and learning. Supportive and effective at steering the team both creatively and practically, every scheme LPA studio takes on, Jonathan ensures clients and colleagues, confidently and successfully go beyond the original objectives. One of his main roles in the studio is working with the team to find the balance between creativity and delivery, ensuring that the studio can find the most interesting and innovative contextual design response that can be successfully delivered.

Jonathan’s approach has been crucial in LPA’s growth and development and its track record in delivery. Jonathan has lead on some of the studio’s most significant schemes, including award winning Alwyn Place.

Jonathan Plant

David Crosthwait
Operations Director

David joined Lipton Plant Architects in 2013.

He trained at Oxford Brooks and Farrells working on a wide range of projects including The Home Office, public and private hospitals, large scale housing, education and master planning before moving on to work on an extensive portfolio of bespoke, beautifully crafted houses often listed and in highly sensitive areas.

At LPA he works across the studio bringing together the creative and technical to achieve highly contextualised site specific and relevant planning consents which are commercially appropriate and deliverable. Ensuring all technical constraints are overcome to deliver the creative ambition and integrity without diluting the design narrative. Working closely with and pushing the boundaries of the current and emerging planning legislation to achieve buildings and place that continually strive to exceed our client’s expectations, improve users’ experiences and generate wider community improvements, use and enjoyment of the built environment.

David enjoys engaging with and collaborating with all stakeholders to procure sustainable, well considered, efficient, design-based solutions to each site’s own specific opportunities.

David

Rohan Kempadoo
Studio Manager

Rohan_PNG

Katie Knowles
Associate Architect

Katie was made Associate in 2015 and advises on a wide spectrum and scale of projects from differing sectors. With a highly personable and collaborative style and a sharp eye for detail, Katie’s experience provides clients and the studio with diverse and invaluable expertise.
Katie also actively promotes the importance of architecture both within schools and with the general public, most recently collaborating in Open City’s Architecture in Schools programme and Structure Rocks.

Katie

Richard Shaw
Associate Architect

Richard_Shaw_PNG

Henry Jones
Senior Architect

Henry

Rebecca Platt
Architect

Rebecca

Deborah Adler
Architect

Deb

Patrick Carey
Architect

Patrick_PNG

Karisma Shoker
Architect

Karisma_PNG

Lorna Lovatt
Architectural Assistant

lorna

George Baxter
Architectural Assistant

News

Woking 537.(3).V.004_B

Press coverage on Victoria Way
21.09.2021

We are very excited to see the fantastic progress photos that have been published by Get Surrey of the Victoria Way development in Woking! It was a pleasure to be part of the team. Take a look here.

17 14 Devonia Road

Devonia Road
21.09.2021

We are very excited to have received photographs of our recently completed project at Devonia Road.

Pitt Cottage Bunker final_lq7977

WWII bunker holiday home
30.07.2021

We are absolutely delighted that our highly unusual scheme to turn a disused WWII bunker into a holiday home on the Dorset Coast has been granted planning permission and listed building consent. Originally part of the WWII Chain Home radar detection system, the bunker played a significant role in Churchill’s ‘Wizard’s War’. Previously lost beneath the landscape and vegetation, by re-inhabiting the bunker, we hope to celebrate the significant historic yet redundant structure as a historic ruin. By ‘blasting’ a new opening in the elevation, not only can the space be enjoyed as a holiday home, but views of the Jurassic coast are revealed.

We are particularly pleased to have planning permission granted after a yearlong planning process, which included a surprise but not necessarily unexpected Heritage Listing half way through. Thanks to Donald Insall Associates for their expert heritage input, Boyer Planning for their planning advice, our forward thinking client and our own design team.

We for one can’t wait to stay there

The project has also been featured on the BBC

BBC News: https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-dorset-57929653

BBC Sounds: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/p09n2t0r

WILLSCOTT-LIPPLANT-33YTW1

Lipton Plant Architects reimagines striking apartment overlooking Regents Park
19.02.2021

Lipton Plant Architects has transformed an apartment overlooking Regents Park in central London, part of the palatial, Grade I listed, Nash designed terrace.

We were engaged by an existing client to ‘rethink’ their home and to enhance the connection between the interiors, architecture and stunning park surroundings.

Inspiration was drawn from John Nash’s original vision for the terrace and the landscape beyond, which was designed to interact like an auditorium and a stage. With carefully framed views and staged settings, this ‘metropolitan picturesque theatre’ was intended to be enjoyed looking to and from, between the interiors and the park. Modernising and expanding on Nash’s intended arrangement, Lipton Plant Architects has reimagined and recreated a sense of theatre.

Internally, the huge 60ft central room is now framed by multiple ‘opened’ rooms, each with new views, through the columns, across the interiors and beyond across the park. The design also celebrates the terrace’s layers of history. Concrete columns created to remedy extensive WWII bomb damage have been revealed, cast and multiplied to dramatic effect. Spaces with distinctively different characters cleverly connect through new views, through staggered levels and grand double and triple height spaces.

We commissioned bespoke, hand-crafted furniture for the scheme which delicately balances both Georgian and contemporary sensibilities. New shutters have been made to match the period windows, new plaster cornicing is a playful nod to the past, and eye-catching blue linen lines the walls of the living space, providing visual warmth, elegance and opulence. Along with reinstated period features such as new shutters and cornicing, more contemporary elements have been introduced such as the bronze handrail and gaboon timber walls and eye-catching blue linen lines the walls of the living space, providing visual warmth, elegance and opulence

The view from each room and of each room is created to be both a backdrop and a dramatic setting, for the unfolding scenes of the occupant’s life.

By transforming the entire interior outlook of this expansive apartment, we have staged a completely immersive experience of landscape and architecture.

Jonathan Plant, Managing Director at Lipton Plant Architects, said:

“Working on this project has been a real pleasure for us. We were able to capitalise on the relative freedom from stringent rules that normally govern the refurbishment of a period-building whilst also creating beautifully crafted, elegant interior spaces and finishes that would no doubt satisfy the original designer and occupants. We also enjoyed embracing the theatrical analogy, the wider, historical story behind the original design – we wanted to play with this idea of a performance space overlooking the park, with the two half levels above and below the central living space as ‘backstage’ spaces. It was our intention from the outset to celebrate this important story, reconnecting the apartment, as intended, with the park surroundings and creating a new home for our clients which offers both drama and tranquillity.”

546.(SK).025

Residential Planning Approval granted in Islington
10.12.2020

We are delighted to announce our latest project to gain planning approval, for a residential scheme in Islington.

Part of the concept behind the proposed extension is to reveal and re-expose the currently hidden lower two floors of the existing rear facade of the listed host house.
A simple lightweight enclosure clad with a coloured zinc finish with large format sliding glazed doors to the garden elevation providing a transparent addition to the listed rear elevation. It is of equivalent scale, but superior in terms of design quality and transparency in comparison to the existing rear addition being replaced.

550.(R).010_4_r

Residential Planning Approval in Hampstead
06.07.2020

Great to achieve planning approval from the London Borough of Camden for our project in the heart of Hampstead. The residential refurbishment and extension is driven by the concept of ‘home as a reservoir’; which is deeply rooted in the property’s historical context. In the same way water flows into a reservoir, the home opens to be filled with daylight, people and the garden.

We look forward to the next stages of the project.

425.(SK).014

Planning Approval for Coppice Mews
02.06.2020

We are delighted to announce our Coppice Mews project has now been granted planning approval by the London Borough of Haringey.

Creating new homes on a compact plot within one of Highgate’s ancient woodland areas, the project’s story is driven by the ‘coppicing’ process which the woodlands were historically used for. Transformed into an site-specific architectural language sourced directly from the land, the regular process of cutting and re-growing is woven into the form and materiality of the proposal.

Thank you to all of the team involved.

542.(1).REN.011

Planning Approval for Bath House Nursery Phase 2
13.05.2020

LPA are delighted to announce Phase 2 of the Bath House Nursery regeneration has been granted planning consent by the London Borough of Hackney.

The new single storey roof extension creates a mezzanine level at first floor, including an outdoor terrace. The additional space will unite the two wings of the existing building and provide flexible play space for children of all ages.

495.(SK).0084 small

The Light House gets Planning Approval
13.11.2019

Following our recent planning success with our Hampden Road project, we are delighted that another major scheme has received full planning approval. Our Light House project, as featured in the Architects Journal, received planning approval at committee last night.

This complex project comprises a mixed use retail and residential scheme and celebrates the life of a local, Robert ‘Daddy’ Paul, an early pioneer of British Film and cinematography.

The project was well received by the Barnet planning committee, with praise for the design, being described as just the sort of building this area needs– the second such decision for Lipton Plant Architects in as many months.

Thanks also to Mark Shearman at First Plan for his planning advice and presentation at committee

 

Contact

LIPTON PLANT ARCHITECTS

The Hub
University House
53-55 East Road
London
N1 6AH
+44 (0)20 7288 1333 mail@lparchitects.co.uk workwithus@lparchitects.co.uk Skype: lipton.plant