PLANQUE, HAGGERSTON

PLANQUE, HAGGERSTON

Conversion of two large railway arches into a wine drinkers’ club house with restaurant and kitchen, wine bar and cellarage space in East London.

 The existing building was gritty and industrial in use and nature, formerly housing a car repair workshop. But the arches and proposed use suggested a grander architecture.

 The word Planque is a French word that means ‘hideaway’. In line with this, the design keeps a low profile from the outside, with just the new windows along the narrow side street allowing glimpses into the converted space to hint at what is inside. The entrance adds further intrigue drawing you in through a bottle neck of two curved screens to a thick curtain hiding what lies behind. Inside at the heart of the design is a long communal table for eating, drinking and use as kitchen worktop, connecting to the open kitchen behind. Further bespoke furniture accommodates more diners and partitions a lounge area, with retail space. A giant glass display wall of bottles backs this, with temperature-controlled wine cellarage racking behind for thousands of bottles. Off the lounge area a smaller brick arched space accommodates a private dining room with deep blue walls.