PLACE MAKING

We are experts in placemaking.  We work with and engage with our clients and local community to deliver architecture thats builds communities

Placemaking II

A vision for development of a station carpark and embankment. Residential led development over commercial, with public realm benefits to improve accessibility into and around the station.

Placemaking I

Our vision for this station and its surrounding area, at its core, strives for an improved public realm. We propose extending the public square by widening the existing bridge, creating a ‘shared space’ – pedestrians, cyclists and vehicles will occupy the same surface, increasing awareness and responsibility of all parties. This will create retail opportunities along either side of the street and over the bridge.

Providing an additional entrance to the station, with step free access, will improve connectability to the new crossrail station.

Victoria Square

Victoria Square in Woking town centre is a £500 million development spearheaded by Sir Robert McAlpine and is a joint venture between Woking Borough Council and shopping centre owner and investor, Moyallen Group.

The development includes the construction of two residential towers of 32 and 34 storeys, a third 23 storey tower which will be home to a new flagship Hilton Hotel,125,000sq ft of commercial space featuring the new Marks & Spencer food and clothing store above a 50,000 sq ft multi-storey car park, a medical centre and two public plazas. In addition to the new car park, sited under the M&S and retail units, the project has also incorporated the demolition and redevelopment of the Shoppers’ Red car park; a new 12 storey car park with retail and leisure use on the ground and upper ground, the total area of which is 516,668sq ft.

Lipton Plant were commissioned by Sir Robert McAlpine to provide architectural services for the Shoppers Red car park to take the scheme from RIBA Stage 3 through to completion of the construction (Stage 6).

Lipton Plant’s role has involved complex coordination between the design team and the greater consultant team. Our role has involved collaboration with site architects; Gensler, RPS Group, Benoy and McAlpine Design Group. The project has been managed and delivered through BIM 360, a unified platform in Revit and one which is at the forefront when it comes to the progressive use of technology in construction.

THE HALL

VILLAGE MASTERPLAN

The community approached LPA to design a War Memorial and a village Community Hall. LPA looked at the problems with the village infrastructure and planning problems and devised a design that combined the two, suggesting ‘The Memorial Building & Gardens’. Due to traffic the village was being brought to a stand-still at different times and locations in close proximity to the site (schools, shops etc). LPA calculated the requirements for the village  and resolved the problem by designing a large scale stacked car parking facility below ground, under their building. The land at ground level is no longer needed for cars. LPA designed a landscaped garden which plays almost as significant a focus as the building in LPA’s proposal. The Memorial Building both represents the gratitude of the local community to the soldiers sacrifices in both World Wars and looks to the future in the buildings capacity as a Community Hall by provoking and providing multiple community functionality and bring different generations together. The buildings form is made up of horizontal rectangular ‘blocks’ which bend and wrap over one another from ground to first floor, supporting and knitting together then gathered around a central core.  The form reflects the co-dependence and support between each generations of the community, between past and present. As a whole this design solution is a village masterplan, resolving transport and congestion issues, generating a physical and psychological focal point, which is both a tribute to the past and the future and gives the heart back to the community.