HOMES

We work to a brief derived from our clients’ and their buildings’ unique stories; their needs, history and identity.  From this we design exceptional and relevant homes.

NORTH END

Refurbishment of a family home. The architect who designed the house was George Coles, who went on to be a successful Art Deco cinema architect, but this house, having been built in 1928, falls into the later period of the Arts and Crafts movement.

LPA’s refurbishment took the house from a state of looking a little sorry for itself, to a fresh and enjoyable home that celebrates the existing details. New additions were designed to juxtapose the existing and sit overtly and proud as pieces within a room along side the existing features with the aim of celebrating and modernising what was already a space with beautiful qualities.

WILMINGTON SQUARE

The design concept is to revive the house with a missing, social heart of the house. Here, the boundaries between the formal house, square, garden and its historic industrial context are broken down and woven together like the ivy that covers much of the rear elevation. Encompassing these elements, the social heart is proposed in the lower ground floor of the house, seamlessly wrapped in garden, house and workshop

LINDLEY ROAD

2A Lindley Road is an unusual triangular plot forming the point at which two roads converge, Lindley Road and Sedgwick Road. The shape of the plot is defined by the acute angle of the two streets and their relationship to one another.

Having previously been occupied by a house (visible on a previous OS map), the now underutilised land wedged between the two roads currently dissolves the junction between the streets and the volumes that define the site.

The scheme is a new two bedroom family dwelling with open plan living, generous spaces, and excellent amenities. Our design directly responds to the triangular plot with the first floor level offset from the ground level and the two volumes pivoting over one another to follow the splay of the site and follow the converging roads. The volumes are overlapped and bound in such a way that the proposed building hinges around the curved rear wall, allowing the building to respond to both axis, creating an intersection that connects the currently disassociated streets. The circular brickwork to the rear corner of the building both softens the corner and prevents any part of the building at first floor level from sitting on the boundary line.

FERNCROFT

A regular client asked us to redesign their home, to improve the connection to the garden and bring daylight into the property.

We learned that our clients each had a contrasting idea of home, stemming from their upbringing – energetic and social (full) vs. peaceful and private (empty).

The site is close to Kindepore Reservoir which catalysed development in the area. Just as the reservoir triggered the area and the building of this property, we wanted our clients to experience their new home as a reservoir, that opens up and fills with people, daylight and the garden, letting them flow in, in the same way water flows into a reservoir. Bringing daylight and garden into the home allows it’s inhabitants to live a better and healthier life, the same way that a reservoir supplies fresh clean water to the local population.

DUNE HOUSE

The project is located in Dungeness, on the South coast.

The geological formation of Dungeness has been a process of continual environmental forces shaping the land. This movement is clearly visible in the terrain through undulating shingle ridges. The wildlife sits on a constantly shifting ground, hugging it low to avoid the salt winds.

The local architecture derives its charm from a patchwork of distinct styles – it is a place where individualists have sought to escape the outside world, building quirky and often charming homes. Dungeness’ charm lies in its inhabitants unique character, and their self-expression of this through their dwelling, each one is manifestation of their personality.

LPA’s proposal seeks to add to this patchwork by creating a home that follows the tidal movement and reflects the ridged terrain.

DEVONIA ROAD

‘Devonian’ is geological period, which is when plants first evolved to occupy dry land, the first time they had roots and leaves.

Our client briefed us to convert this terrace into a family home. The existing house was split into four flats, with a rugged, neglected feel inside and out with dark and enclosed spaces, particularly the stair.

The evolution of the house parallels Devonian period plant evolution, a new format of development and growth upwards, evolving light-gathering leaves, as a

direct result to the relationship of its growth downwards, by evolving roots. The stair is the root and stem, the growing evolution within the old house.

 

 

CRUDEN STREET

The house on 9 Cruden street is the client’s first home and was previously a late Georgian Terraced townhouse. Sitting within a conservation area the street is characterised by its traditional features, branding the street on which the building sits on. The brief of the scheme was to design a home that presented large open spaces with a clean and modern setting, while harmoniously coexisting with the preservation of the building’s historic characteristics. The clients described their fondness for rich texture from timber and brick, while also highlighting a desire for clean lines, flowing spaces and natural light. By establishing the interest in the relationship between old and new, a friendship of traditional materials and modernist concepts were.

THE BUNKER

We are absolutely delighted that our highly unusual scheme to turn a disused WWII bunker into a holiday home on the Dorset Coast has been granted planning permission and listed building consent. Originally part of the WWII Chain Home radar detection system, the bunker played a significant role in Churchill’s ‘Wizard’s War’. Previously lost beneath the landscape and vegetation, by re-inhabiting the bunker, we hope to celebrate the significant historic yet redundant structure as a historic ruin. By ‘blasting’ a new opening in the elevation, not only can the space be enjoyed as a holiday home, but views of the Jurassic coast are revealed.

We are particularly pleased to have planning permission granted after a yearlong planning process, which included a surprise but not necessarily unexpected Heritage Listing half way through. Thanks to Donald Insall Associates for their expert heritage input, Boyer Planning for their planning advice, our forward thinking client and our own design team.

We for one can’t wait to stay there

The project has also been featured on the BBC

BBC News: https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-dorset-57929653

BBC Sounds: https://www.bbc.co.uk/sounds/play/p09n2t0r

 

REGENTS PARK

Lipton Plant Architects has transformed an apartment overlooking Regents Park in central London, part of the palatial, Grade I listed, Nash designed terrace.

We were engaged by an existing client to ‘rethink’ their home and to enhance the connection between the interiors, architecture and stunning park surroundings.

We drew inspiration from John Nash’s original vision for the terrace and the landscape beyond, which was designed to interact like an auditorium and a stage. With carefully framed views and staged settings, this ‘metropolitan picturesque theatre’ was intended to be enjoyed looking to and from, between the interiors and the park. Modernising and expanding on Nash’s intended arrangement, Lipton Plant Architects has reimagined and recreated a sense of theatre.

Internally, the huge 60ft central room is now framed by multiple ‘opened’ rooms, each with new views, through the columns, across the interiors and beyond across the park. The design also celebrates the terrace’s layers of history. Concrete columns created to remedy extensive WWII bomb damage have been revealed, cast and multiplied to dramatic effect. Spaces with distinctively different characters cleverly connect through new views, through staggered levels and grand double and triple height spaces.

Lipton Plant Architects commissioned bespoke, hand-crafted furniture for the scheme which delicately balances both Georgian and contemporary sensibilities. New shutters have been made to match the period windows, new plaster cornicing is a playful nod to the past, and eye-catching blue linen lines the walls of the living space, providing visual warmth, elegance and opulence.

The view from each room and of each room is created to be both a backdrop and a dramatic setting, for the unfolding scenes of the occupant’s life.

By transforming the entire interior outlook of this expansive apartment, Lipton Plant Architects has staged a completely immersive experience of landscape and architecture.

Jonathan Plant, Managing Director at Lipton Plant Architects, said:

“Working on this project has been a real pleasure for us. We were able to capitalise on the relative freedom from stringent rules that normally govern the refurbishment of a period-building whilst also creating beautifully crafted, elegant interior spaces and finishes that would no doubt satisfy the original designer and occupants. We also enjoyed embracing the theatrical analogy, the wider, historical story behind the original design – we wanted to play with this idea of a performance space overlooking the park, with the two half levels above and below the central living space as ‘backstage’ spaces. It was our intention from the outset to celebrate this important story, reconnecting the apartment, as intended, with the park surroundings and creating a new home for our clients which offers both drama and tranquillity.”

WOLSEY ROAD

Lipton Plant’s Creative Strategy is based on the need to derive a new relevant story sourced entirely by identifying, respecting and reflecting (historic/present) context. This is then reflected in our designs crafted from the fabric of the present with the intent of continuous narrative enduring into the future. Our Creative Strategy guarantees particularly thorough research as a means to discover and define a unique story for each of our schemes ensuring equally that our resulting designs are as engaging, relevant, enduring and valuable as the site-specific stories which inspired them.

The Conceptual Container for Wolsey Road draws upon the historic name of ‘Newington Green Gardens’ and the former forest clearing which was lost to create streets and houses in the Victorian era. The terraced house sits opposite a surreal mural of a garden which has since faded, we designed the extension around the concept of re-establishing the faded mural and history, to cultivate the illusion of a forest in the property.

Using a palette of simple materials Lipton Plant extended into the roof of the house to create a new bedroom and en-suite that curves and ‘floats’ upon the top floor. The new space creates a haven in the treetops, flooded with light and warmed by timber.

CHARTERHOUSE

The project is in Charterhouse Street where the boundary between two London Boroughs form. With the immediate notion of opposites the project is lead to explore contrasting elements within the area; the diffusion of calm and busy, quiet and loud between Smithfield Market and the streets surrounding depicts the juxtaposition of lifestyle from day to night. These contrasting attributes are woven into the brief where the design essentially provides a live and work environment for the client.

More contrasting elements:

-City Workers and Butchers

-Facades: plain and decorative

-Contrasting political views

Charles Dickens tale of two cities

CARLSTONE LODGE

The design is intrinsically linked back to the history of the area and the house. The Victorian Villa is sympathetically restored including the re-alignment of the existing mis-matched rear elevation. The new extension grows from the notion of the ‘superior suburb’. It is designed to be impressive. The scale is mountainous, the walls are thick, the floor-ceiling heights tall, the door spans wide, the floor plan large. Everything is grand and over indulgent with the intention to impress. The journey through the building from the Victorian compartmentalised darker space to the extension is compressed through a new doorway to allow for a striking revelation of new large and open space.

THE ARTISTS RETREAT

Working closely with the artists owner of this Georgian town house in Islington, LPA invested and crafted this home / studio with the distinct personality of both space and user.

The buildings history had been turbulent having changed hands many times and left as a vacant shell for many years. We restored the building, forensically investigating what we could find in the remaining shell and painstakingly putting the building back together. We collaborated with the artist in experimental expressions of time, playfully mismatching the past and the present, creating a multitude of illusions with materiality and form; trompe l’oeil, hand-painted torn Japanese wallpaper, entrance halls of real rock, denim canopies, rope walls.

Almost the whole footprint is taken up with a basement artists studio with an intricate system for 24 hour ‘natural’ light, out of which an office/studio pops up and out at the back of the first floor garden.

The final result is a creative and collaborative triumph, utterly distinctive, made absolutely of place and people. It is a building which has to be experienced to be understood.

PARK HOUSE

The previously introverted lower ground floor of this family home, with closed-in corridors and segregated rooms has been transformed. Introducing light and delicacy LPA has created an extrovert double height glass space that reaches out across three levels making connections with the garden. A glazed tryptic; a ground floor balcony, an oriel stair seat and an internal study window, overlook the double height space and garden, creating connected, light filled and playful spaces that resolve and enhance the family’s specific requirements and rhythms.

UGLY HOUSE

Championing the power of great architecture by transforming undervalued and unloved British housing stock, Lipton Plant featured on Channel 4’s ‘Ugly House to Lovely House with George Clark.’ Co-Director, Ed Lipton was selected as one of five top British architects, who each grappled with redesigning an ‘ugly’ house. Our team worked under challenging budget and time constraints to revitalise the 1970’s semi-detached house within the suburbs of Wokingham. The goal was to remodel the owner’s building into a home that lived up to their specific needs; physically, aesthetically and emotionally, and to generate excitement and pride. A bespoke and highly designed extension transformed the house and provoked a surprising and inspiring journey for all involved.

TALBOT ROAD

This family home had been manipulated over the years into an untidy maize of small rooms with poor circulation.  Lipton Plant’s work reconfigured the property to provide a single staircase, leading to five generously sized bedrooms and a dramatic two storey extension providing living space and study.  From the stained cedar frame of the glazed rear addition drawn inwards to form warm wood walls, to the rotating space dividers and concealed children’s sandpit – this project is a celebration of bespoke joinery and detailing.

CLONBROCK ROAD

On a street of Victorian terraces sits a 1957 semi-detached house on a wedge-shaped plot.  To create more space, the team designed an angled two storey brick extension providing additional space and a new architectural identity.  From the sliding front door, to ‘floating’ kitchen and thin steel-framed doors, the project focuses on maximising space. At its heart is a faceted staircase, its underside creating a reading nook and on the landing, a cushioned ‘den’ area.  The project had over 500 visitors during London Open House.

BRICK AND A HALF

This projects aims to eschew the idea that adaptations to locally listed buildings need be ‘in keeping’ to be successful.  Here, a modern extension opens up the rear of the property. Using contrasting blue slate brick work to separate the old from new and enhance the existing structure.  The bold ground floor extension is topped with glass, which forms both a study space and walk-on glass roof terrace accessed through a door, disguised to appear like a traditional sash window.  The project won a Brick Award.

GRANVILLE ROAD

This was a house of two halves, generous and light-filled on top, awkward and dingy beneath.  Transformation into a cohesive family home began with conversion of a Juliette balcony into a glass terrace which extends outwards to form the roof of a new 3.5 metre-high kitchen and living space.  This glass and concrete space is enlivened with bright upholstery, a wide planked timber wall and accents of colour from concealed low energy colour-changing lights.  To date, this is our only project with an indoor swing.

HILL HOUSE

The form and format of this energy-efficient new-build five bedroom family home in Sevenoaks, was inspired by the need to negotiate the steep slope of the site. Raising the entrance by half a storey the building envelops its context, provoking a more interesting circulation around the house with a mix of interlocking rooms set around a 7.5 metre-high living space.