EDUCATION

Our award winning educational schemes demonstrate our capacity to design and build exceptionally creative solutions within stringent financial and time constraints

SUNBEAMS NURSERY

The reconfiguration of an existing nursery that lifts the overall feel and usability of the building, and enhances the experience of using it for both the children and members of staff. The proposal is a showcase example of a nursery environment that can then be replicated across the organisation’s other nursery centres.

Each space is themed by light:

Twinkle (0-1 yrs)

Sparkle (1-2 yrs)

Shine (2-3 yrs)

Rays (3-4 yrs)

KING’S HALL NURSERY

A new purpose built nursery for 150 children and creation of new homes for our clients, Fennies Nurseries and Origen Developments.

The site is adjacent to a park which was developed to be a pleasure ground when the area moved from agriculture to suburban. The design of the park was heavily influenced by the style of Capability Brown. The site is now reimagined in the form of a formal garden. This allows each nursery space to have its own garden, while the form of the nursery steps downwards to break up its massing.

THE HALL

PRIMARY SCHOOL

Remodelling and extending a primary school. The school  is named after William Tyndale who is acknowledged to be a founding father of the English Language. Tyndale translated the bible from Hebrew and Greek in the 16th century with the aim of making it accessible to the masses. In doing so, he coined a number of phrases that we still use now.

“LET THERE BE LIGHT”  – One of the most powerful and commonly known of Tyndale’s use of language.

The proposal focuses on bringing light through to all the spaces and in making the inaccessible existing spaces accessible – reflecting Tyndale’s purpose, that accessibility to knowledge is empowerment.

THE BATH HOUSE

Lipton Plant Architects have extended and refurbished The Bath House Children’s Community Centre, in Dalston, North London. A multi-purpose building functioning daily as a nursery for children aged 1-5 and as an after-school club and holiday care. The works were successfully and considerately completed on a tight budget in 11 weeks during which the building remained in constant use. Central to the scheme’s story is an intricate tree-like form growing upwards from the now expansive open-plan multi-purpose ground floor, enveloping the stair with its mezzanines and dens until it reaches the top floor an area for quiet play, reading and sleeping nestling in the tree top. The tree represents and encourages protection, adventure, creativity and growth; physically and emotionally, and was inspired by the tree-house in ‘Robinson Crusoe’ written by the local born author Daniel Defoe. The impact of the space has already proved immeasurable on its users; children, staff and parents. The Bath House Children’s Community Centre was awarded outstanding status by Ofsted and then went on to win RIBA Awards Education Category. (see video)

The client has engaged with LPA again to further develop the works and the story to encompass the whole community centre in stages, growing in reverse; from tree, to sapling to seed!