ALL

We work to a brief derived from our clients and their buildings unique stories, their needs, history and identity.  Our success is founded on collaboration with a focus on narative.

PLANQUE, HAGGERSTON

Conversion of two large railway arches into a wine drinkers’ club house with restaurant and kitchen, wine bar and cellarage space in East London.

 The existing building was gritty and industrial in use and nature, formerly housing a car repair workshop. But the arches and proposed use suggested a grander architecture.

 The word Planque is a French word that means ‘hideaway’. In line with this, the design keeps a low profile from the outside, with just the new windows along the narrow side street allowing glimpses into the converted space to hint at what is inside. The entrance adds further intrigue drawing you in through a bottle neck of two curved screens to a thick curtain hiding what lies behind. Inside at the heart of the design is a long communal table for eating, drinking and use as kitchen worktop, connecting to the open kitchen behind. Further bespoke furniture accommodates more diners and partitions a lounge area, with retail space. A giant glass display wall of bottles backs this, with temperature-controlled wine cellarage racking behind for thousands of bottles. Off the lounge area a smaller brick arched space accommodates a private dining room with deep blue walls.

BIRCH HOUSE

Lipton Plant Architects were engaged by an existing client to rework their house situated on the private road of Fitzroy Park in Highgate. 

 The greatest asset of the property is the setting – surrounded by mature trees and rich planting. As you walk through the house and into the back garden, the pressures of the city dissipate and you begin your escapist journey.

 The design developed a sequence of spaces that gives a sense of progression away from the ‘real world’ and towards a house that is both a home and a secret garden, a physical and emotional refuge, a modern urban oasis.

The concept seeks to connect the house to the garden and equally let the garden connect into the house – allowing it to grow from beneath up into and through the interiors, with tree branches spreading through the rooms, up the walls and across the ceilings. Providing screening, allowing light to penetrate through the branch canopies and giving areas of shade below.